Publicerad 2008-05-27

Ordförandens LEDARE

2008-09-12 Jag hoppas att Gerard har fel ...
Skördeläget är besvärligt för många, på Elgesta är vi mer än bekymrade för halmen till suggorna. Ändå känns det bättre än för ett år sedan, prisbilden på griskött är väsentligt högre. Smolken i bägaren är att vi inte hänger med övriga Europa (förutom Danmark), högkonjunkturen kan i värsta fall passera oss relativt obemärkt. Om så blir fallet, är det som vanligt en svag marknadsledare och en orimligt koncentrerad handel som snuvat oss på pengarna.
2008-09-01 Tillväxt förutsätter lönsamhet
Efter fyra intensiva Elmiadagar känner jag mig mör, så här dagen efter försöker jag samla ihop mina intryck. Tack alla ni, för mig kända och okända, som kom till Sveriges Grisföretagares monter.
2008-07-01 Låt oss ge konsumenten mer att välja på
Vilken fantastiskt trevlig stämma vi hade i Skövde! Varm och gemytlig stämning, mer optimistisk och hoppfull än jag hade väntat mig. Vi grisföretagare är verkligen ett segt släkte! Ett stort tack till arrangörerna, Skaraborgs Grisproducenter, ni gjorde ett kanonjobb! Stämman beslöt att byta namn på föreningen till Sveriges Grisföretagare.
2008-05-30 Ansvaret är vårt eget
Inom lantbruksnäringen har det funnits många som känt sig kallade att utveckla lantbrukarnas omvärldsanalys. Vi har fått lära oss om WTO, globaliseringens effekter, konsumenttrender, handelns makt och strukturer samt slakt- och förädlings-industrins svåra utmaningar. Meningen har väl varit att det skulle stärka vårt marknadstänk och förmåga att överleva i en allt tuffare omvärld. Väldigt bra och väldigt viktigt. Naturligtvis.
2008-05-01 Stämman, en manifestation!
I bistra tider så behöver alla goda krafter samlas. Sveriges Grisproducenters Stämma är därför särdeles viktig i år. Vi ska visa att svenska grisföretagare inte har gett upp, än finns kämpaglöden kvar. Kom dit! Träffa kollegor och branschfolk, kom och gör din röst hörd, jag vill träffa just Dig där. Sedan ska vi ha riktigt roligt ihop, det är kanske det viktigaste av allt.
2008-05-01 Rätt signaler viktigt i marknadsekonomi
2008-04-01 Konsten att hitta rätt roll i ny tid
Det finns faktiskt saker att glädja sig åt. Tro det eller ej! Hos oss på Elgesta är det mest glädjande just nu vår kompetenta och engagerade personal. Deras insatser under åren som gått efter branden och under nybyggnationen kan inte överskattas.
2008-02-26 Nu är det upp till bevis
Många av er har säkert läst om det Rundabordssamtal som vi hade för några veckor sedan med anledning av krisen i svensk grisproduktion.
2008-02-12 Du är inte ensam
Ledare i Svensk Gris med knorr nr 2-2008:
Du är inte ensam. Oron över ekonomin ligger tung över vardagen. Pengarna vill inte räcka till alla räkningar.
2008-01-16 Det är alltid mörkast strax före gryning
Läget för grisföretagen är katastrofalt. Raserad ekonomi, likviditetsbrist, och trångt i stallar med överskott på smågrisar och överstående slaktgrisar i upp till tre veckor ger djuromsorgsproblem.
2007-12-29 Ett turbulent år
I 2007 års sista ledare är väl en återblick av det gångna årets händelser på sin plats. Första hälften av året gick i det oförändrade avräkningsprisets tecken. Trots att spannmålspriserna redan då var besvärande.
2007-12-03 Resan mot vassare företagande
Det var en härlig dag på Möjligheternas Marknad i Jönköping den 22 november. Den stora uppslutningen av grisföretagare och folk i branschen skapade en unik arena för nätverkande, återseendets glädje och chansen till nya bekantskaper. Branschen behöver en sådan här återkommande mötesplats, åtminstone vartannat år. Vi är inte fler än att merparten kan samlas under en dag. En gång är ingen gång, två gånger är en vana och nästa gång, den tredje, så har vi etablerat en tradition i svensk grisnäring.
2007-08-06 'Vi får inte ihop kalkylen'
DEBATT:
Med anledning av artikeln I ATL fredagen den 27 juli 2007, där det stod att läsa om svenska grispriser och dess utveckling, gör Annika Bergman, ordförande i Sveriges Grispföretagare, följande debattinlägg.
2007-07-14 Annika Bergman: 'I dag förväntar jag mig en höjning av Scan AB'
Det är helt oacceptabelt att Sverige leder prisligan i Europa - från slutet! Det håller inte att skylla på prognoser längre Scan AB, ert sätt att tyda prognoser blir självuppfyllande.
2007-04-25 Stoppa lekstugan
Lars Hultströms ledare i Svensk Gris med knorr nr 5-2007:
2007-02-27 Priskrig
Ledare i Svensk Gris med knorr nr 3-2007
2007-01-24 Sveriges Grisproducenter ställer 5 frågor till Swedish Meats
Till affärsledningen för Swedish Meats

Uppenbarligen finns ett problem med information mellan leverantörer och ledningen för Swedish Meats eftersom vi nu får ytterligare ett grisuppror på bara 5 månader. Sänkningen med 60 öre per kilo till v 51 retade gallfeber på de flesta producenter. Det finns flera skäl till detta, men det stora missnöjet har riktat sig mot sänkningen som skedde bara några dagar innan de prisförhandlingar som skedde mån- tisdag under vecka 51. Priserna fastställdes då för januari månad med ICA-Hilton. Svensk Gris såväl som Land, ATL och Grisportalen har skrivit om detta, dessutom har övrig media visat stort intresse. Vi har dock ansett att detta bör hanteras inom näringen. Grisproducenterna riktar denna gång kritiken enbart mot slakterierna och då i synnerhet Swedish Meats.
2007-01-10 SCAN + HK och KLS + ICA = SANT
Turbulensen inom slakten kulminerar nu under slutet av året med HK-SCAN affären. Under året har vi sett nedläggning av Ystadslakteriet, Swedish Meats köper SLP och lägger bud på KLS. SLP läggs ner efter 8 månader och Swedish Meats säljs till HK. KLS som 'nästan' såldes till Swedish Meats ingår istället i intentionsavtal med ICA. Ingen kan påstå att turerna i denna slaktthriller är en tråkig bestseller. När krutröken nu har lagt sig kan vi konstatera att framtiden blir spännande.
2006-04-03 Slaktsåpan ...
... så kallade ATL de senaste turerna i strukturfrågan för slakten.
2006-02-28 GMO-frågan
När branschen diskuterade GMO-frågan under 2005 upplevde vi ett ganska stort ointresse från konsumentsidan. Miljöorganisationer var dock motståndare till att tillåta GMO-sojan. Nästan alla länder inom EU har tillåtit GMO-sojan ända sedan GMO-foder dök upp för nästan 10 år sedan. Sverige har nästan ensamt, fram till 1 jan 2006, envist hållit fast vid branschöverenskommelsen om att Sverige enbart skall använda GMO-fri soja.
« Föregående sida 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 Nästa sida »