Publicerad 2008-05-27

Ordförandens LEDARE

2019-09-03 Allt är inte svart eller vitt
Intresset och medvetenheten kring mat ökar, vilket är både på gott och ont. Många åsikter finns det om vad som är bra mat för klimatet, djuren och en hållbar framtid, men alltför ofta förstår man inte helheten.
2019-03-15 Låt oss skapa en faktabaserad debatt
Det har varit några tuffa månader i gris-Sverige efter sommarens hårda torka, som nu kraftigt speglar sig i ett nytt kostnadsläge för svensk grisproduktion.
2019-01-18 Hoppfullt bakom hörnet
2018 ut och 2019 in. 2018 var ett år som började stabilt och bra med en fin vår och ett vårbruk utan ett enda regn som störde. Ja, det var nästan lite stressande att inte få någon dags avbrott för att göra det där lilla extra.
2018-11-09 Ur nöden föds kreativiteten
Hur skulle vår livsmedelsförsörjning vara utan en egen produktion i vårt land? Vi ser nu hur marknaden snabbt agerar, då vi går ifrån att tidigare vara exportland på spannmål till att vara ett importland över en natt.
2018-10-16 Styrs vi av fakta eller av tyckande, trender och politisk påverkan?
Det är inte utan att man som producent blir lite snurrig utav alla uttalanden - vad är det som är bäst att odla på våra fält och producera i våra stallar? Skall det vara ekologiskt eller inte, skall det vara kött från idisslare eller inte?
2018-08-27 Våga fråga!
Tillbaka efter ett kort sommaruppehåll, en sommar vi sent kommer att glömma. Den har sina fördelar för många, men som bonde har den framkallat alltmer stress för varje dag som gått utan regn.
2018-06-18 En enkel men felaktig affärsidé
Nu är årets stämmor över och efter att ha deltagit på de större utav dessa hittar man lätt en röd tråd kring vad som berör oss som animalieproducenter.
2018-05-24 Full fart fram inför vår stämma
Nu är alla årsmöten runt om i vårt avlånga land klara och Gotland väntar på oss. Jag har i år gästat ett antal föreningar i landet, bland annat Skånes och Blekinges Grisproducenter nere i söder och vår nordligaste förening Norra Grisodlarna. Det är bara att konstatera - vilket härligt land vi bor i med de kontraster utav olika slag som vi har!
2018-02-13 Vad går våra forskningspengar till?
Svensk forskning har under lång tid ifrågasatts, då den ofta är långt borta ifrån dagens konventionella produktion, där vi saknar tillämpad forskning. Istället är den ofta ekologiskt inriktad. Det är inget fel i detta, men forskningen borde stå i relation till volymer i produktionen.
2018-01-19 2017 ut och 2018 in
Vi kan summera 2017 som ett relativt bra grisår. Då är jag fullt medveten om att inte alla håller med mig, eftersom resultatet inte ger full täckning på TB 2-nivå, för att klara en återinvestering i nya stallar. Men historiskt sett är det ändå ett hyfsat resultat, och det finns många ljuspunkter att se fram emot.
2017-11-22 Lobby-organisationers påverkan på vår vardag
Ibland undrar man på vilka grunder beslut fattas på, beslut som för en enskild företagare får stora konsekvenser i företagandet. Men den som sitter och trycker på knappen och röstar ja eller nej, berörs kanske inte utav beslutet, vare sig direkt eller indirekt. Då tänker jag främst på det sista utspelet, i frågan om användandet utav glyfosat.
2017-08-23 Sökes: sunt bondförnuft i köttdebatten
Efter ett kort sommaruppehåll och lite distans till debatterna under Almedalsveckan skriver jag den här ledaren. I år bjöd Almedalsveckan på över 4 000 seminarier, flera utav dem berörde vår näring på många olika sätt, men det som har störst genomslag är klimat och miljö.
2017-06-22 Lönsamhet och djurvälfärd går hand i hand
När vi kommer in i debatten som handlar om djurproduktion och svensk djurvälfärd kommer det nästan alltid upp ett missnöje, med att vi från näringen bara vill tjäna pengar. Jag vill tydligt påpeka att en god lönsamhet är en av de viktigaste nycklarna till en god djurvälfärd.
2017-04-10 Mystiken runt MRSA
Jag vet att alla håller med om att vi vill kunna fortsätta bota sjukdomar och mildra lidande med antibiotika även i framtiden, oavsett om det berör människor eller djur. Största hotet mot detta är den eskalerande utvecklingen av multiresistenta bakterier.
2017-03-14 Aldrig förr har vi kunnat erbjuda våra konsumenter så mycket för så lite
Vem har sagt att kött är dyrt? Nej, svaret är precis det motsatta. Det är inte utan att man som producent lyfter lite extra på ögonbrynen och undrar vart är marknaden på väg, då vi i dag får betala över 70 kronor per kilo gurka. Samtidigt som svensk ytterfilé gick att handla för 59 kronor per kilo under helgen.
2017-02-10 Svenskt eller holländskt, visst är det stor skillnad!
Utmanar holländska grisar de svenska rörande pris och djuromsorg? Visst vore det önskvärt att vi var där, speciellt för djurens och miljöns skull, men det är vi inte. En bättre djuromsorg i hela Europa är något som svenska politiker drivit i EU under decennium och som vi alla måste kämpa för, samt uppmuntra.
2017-02-07 Nytt år - nya möjligheter
Se ett nytt år med nya möjligheter, och mycket som skall hända. Vi är alla förväntansfulla inför en kommande livsmedelsstrategi som skulle varit presenterad inför Almedalsveckan förra året. Men som vi alla vet när det är frågan om livsmedel berör det många, och många vill vara med och säga sitt.
2016-12-13 En ärlig väg att gå
För några år sedan började man i USA att marknadsföra så kallade antibiotikafria djur i ett marknadskoncept. Nu tar Danmark efter med samma koncept för griskött. Produktionen går ut på att djur som blir sjuka och behöver behandlas selekteras ut och säljs under andra koncept. Kvar blir den antibiotikafria grisen.
2016-11-17 Alla kan göra skillnad
Vi närmar oss julhögtiden, som är årets stora festlighet tillsammans med familjen, och som ger oss viss tid till eftertanke. Det är en stor festlighet med god mat, där vår gris är i centrum.
2016-09-16 06:00:00 Export av arbetstillfällen - nej tack!
Var har intresset för att vara medarbetare på våra lantbruk tagit vägen? Aldrig förr har bönder och lantbruk varit så populärt i tv och i övrig media, detta ända sedan tv-programmet Bonde söker fru visades första gången, och vår värmländska grisbonde Karl-Petter gjorde en lysande insats.
« Föregående sida 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 Nästa sida »