Publicerad 2004-06-08

PRISUPPGÅNG - MEN SVENSKA PRISER HALKAR EFTER - IGEN.

Jag tycker vi (alla grisproducenter) måste reagera på att slakterierna inte höjer priset när det går upp så mycket i utlandet. Det är exakt samma läge som förra gången jag gick ut i Land och sa att 2industrin inte är värd en enda gris'.

Priset i USA är 14:-/kg. Spanien ligger drygt 2 kr över svensk avräkningsnivå. Belgien har höjt 1:25/kg, Tyskland 1:40, Frankrike 1:25 öre, Italien 75 öre, Holland 1:25 öre, Danmark 60 öre de senaste veckorna. Swedish Meats höjer 25 öre/kg för vecka 24 men det blir ingen partiprishöjning.

Detta är en mycket allvarlig signal till Sveriges alla grisproducenter. Vi får inte hänga med i prisuppgångarna och våra konkurrenter i EU kan tjäna pengar medan vi fortfarande förlorar. Våra svenska mervärden tycks inte ha någon betydelse utan vi får snällt finna oss i att ligga i botten i EU#s prislista. Branschen måste göra något fundamentalt fel eftersom vi inte lyckas på marknaden.

Det är dags att vi grisproducenter reagerar på ett kraftfullt sätt.

Lars Hultström
Ordförande Sveriges Grisproducenter.